Laser
Medicinsk laser
Medicinsk laser är en behandlingsmetod där man använder rött ljus för att läka skador. Det som händer när man behandlar med laser är att man med det röda ljuset ökar ämnesomsättningen och tillför energi till cellen, vilket leder till celldelning. Laserljuset ger även en smärtlindring och är anti-inflammatoriskt vilket förbättrar immunförsvaret så att kroppen kan påbörja läkningen.
Det finns olika laser apparater, det som är viktigt är koherensen, vilket är utbredningen och hastigheten laserstrålarna färdas med. Det är koherensen som gör att det blir en effekt i vävnaden, inkoherenta ljus slås ut och går inte djupt ner i vävnaden, utan behandlar bara ytligt tex biolight.
Stress bryter ner cellen.
Det finns flera orsaker till att cellen bryts ner. Det kan bland annat vara fysiska skador, syrebrist, näringsobalans, åldrande och genetiska förändringar. När ett område blir skadat, tex att en häst har en överansträngning i en led eller i en muskel, eller får ett slag och vävnaden blir skadad, så leder det till inflammation. När ett område är inflammerat så slutar cellen att producera väte, väte är grunden till att cellen ska fungera som den ska. I stället börjar cellen producera kväveoxid som tränger undan syret i cellen, detta leder till ytterligare minskad energiproduktion. Vid laserbehandling så tas laserljuset upp i cellen vilket leder till att väte produceras. Detta i sin tur leder till att processen omvänds, aktivering av vita blodkroppar sker, immunförsvaret höjs och läkningsprocessen kan påbörjas.
När man behandlar ett område med laser så kommer även närliggande område att påverkas bland annat via den ökade cirkulationen i området.
Medicinsk laser har ingen verkan på fullt fungerande celler utan tillför bara energi till de celler som saknar energi och är därför riskfritt, däremot så är det viktigt att laserbehandlingen utförs på rätt sätt för att få bästa effekt av behandlingen.
Det forskas hela tiden på laser, i nuläget kommer det ut ca 30 studier/månad, ca 200 kliniska studier, över 2000 lab-studier och mycket dokumentation.